Hvordan jeg vintersår

Hei!

Her kommer det litt ordentlig informasjon om hvordan jeg vintersår, litt steg for steg og tips underveis. En veldig fint ting med det å vinterså er å faktisk få mye i jorda nå på vinteren når man ikke har så mye ellers å gjøre. Deretter vil frøene spire av seg selv til våren når tiden er inne og de er naturlig ferdig herdet også. Man tjuvstarter litt på hele frøjobben man har i vente! I mars og april er det så mye annet som skal sås, så jo mer som er unnagjort jo bedre. 

Her står en del ferdig plantet. Obs, merkingen av pottene er ikke ferdig her..disse frøposene i papir jeg har stappet oppi er kun for å vite hva som er hva før stikketikettene er laget. Frøposene blir bare slappe og myke etterhvert og kollapser. Det har jeg nemlig testet ut.. 

Vintersåing er egentlig at man gjør som naturen ville gjort, dersom de du sår hadde frøsådd seg selv. Siden mye ikke klarer å frøså seg selv, kanskje du også har nye planter du vil tilføre hagen, eller at blomstene ikke rekker å få modne frø før frosten kommer, så er vintersåingen fin. Dessuten har man mer kontroll over hva man da har av blomster den sesongen selv om det går sakte. 

I år har jeg altfor mange sorter jeg ønsker å tilføre i hagen, så jo flere jeg vintersår jo mindre har jeg å holde styr på her inne. Når man bør begynne kommer også ann på hvor du er i landet. På Vestlandet der Mariann (Heksehagen) holder til er det lenge kaldt men frosten slipper ofte før. Her jeg bor, på Østlandet, kommer det gjerne frost og snø igjen flere ganger på våren også, og er man for tidlig ute kan frøene spire men så bli ødelagt av frosten. Så ha gjerne noen reserve frø på lager dersom du er uheldig og må så på nytt. Skulle det skje har man likevel tid til å få vakker blomstring.
 

1. Jeg fyller plastpotter med blomsterjord blandet med perlite. Hadde jeg hatt sand hadde jeg brukt noe av det også istedenfor kun perlite for ekstra drenering. Såjord spanderer jeg bare til de som jeg vet eller mistenker bør ha det, som kan være litt ekstra sarte. De fleste tåler det helt fint med en vanlig gjødslet blomsterjord. Blomstene er mye mer hardfør enn man tror! Og tenk på de som frøsår seg selv i kompakt næringsrik jord i bakken - da bør de klare seg med luftig og god blomsterjord også når man sår de selv. Jeg har ikke leca i bunn siden jeg har godt drenert jord men du kan gjerne ha det i bunn om du ønsker. 

Her står valmuesøster, astrantia og ulike akeleier klar. 

2. Størrelsen på plastpottene kommer litt an på hvor mange frø jeg har i, men jeg velger typ potter med diameter 17-25 cm slik det er plass til flere planter, og at de kan få utvikle seg godt før jeg må tenkte på å flytte de over i egne potter eller plante de ut i bedd.

3. Jeg sår frøene(slik som anvist på pakken, mtp om frøene skal dekkes med jord/vermiculite) i plastpottene, og dusjer de godt med sprayflaske. Jeg dekket de også med en god slump snø, for jevn fuktighet. 

4. Husk å merk pottene godt med hva du har sådd! I år har jeg gjort som Mariann - klippet ut stikketiketter av plastikklokket til godteribokser og brukt vannfast tusj på. Godteriboksene jeg bruker er de som butikkene selger løsvekt av smågodt i. Disse har jeg og Mariann fått hentet gratis hos ulike butikker som uansett skal kaste de. Boksene er supre å så i(jeg bruker de inne) og lokkene er fine å bruke som lokk(ikke helt tett på) istedenfor plastfolie etc. Men jeg har altfor mange lokk og kan derfor klippe ut stikketiketter av disse. 

5. Siden dette er mitt første år med eget drivhus kommer jeg til å ha en del av pottene der, mest for å teste det ut! Mulig jeg har noe mer kontroll der også, både pga. mus/fugler som kunne tenke seg noe frø, siden det også blir vanskeligere for de å komme til, men så slipper jeg også å tenkte på om regnet har skylt frøene bort. I drivhuset er det fint og kaldt for de å stå, og ofte kun noen grader varmere. Så dersom det kommer frost igjen etter spirene har kommet så er sjansen større for at de som står der inne klarer seg. Så jeg får prøve! 

6. Du kan også lage deg noen minidrivhus! Disse kan lages av plastkasser med lokk som du kan sette potter oppi. Husk at du kan bruke både melkekartonger, plastbeger til druer/sopp for å plante i. Å bruke minidrivhus er en fin måte å få sterke gode planter på, tidligere enn om man vintersår direkte på friland(feks pallekarmer). Lag hull i plastkassen, i sidene og i bunn og ventilering og drenering (ikke i lokket da det lett kan samle seg mye regn nedi kassene). Plasser de i skygge/litt sol. Vær forsiktig med å sette de et sted der det er solsteik da spirene kan bli kokt inni en slik plastkasse når vårsola står på. Plantene herdes fint naturlig på denne måten og kan plantes ut når jorda er varm nok. Ta en titt for å sjekke om det samler seg vann i bunn( om dreneringen fungerer greit), om plantene trenger vann eller om det kanskje blir litt fuktig nedi der. Vermiculite kan hjelpe på å holde på fukt men også å forhindre mose på toppen av jorda. 

7. Pottene kan også stå ute - uten både drivhus og minidrivhus. Plasser pottene i ly for vind og regn, gjerne under et halvtak. Er det snø der du bor kan du dekke med det. Når frøene har spirt setter du pottene slik at de får godt med lys og holder de lett fuktig. Her også er det fint å passe opp for solsteiken. Gjerne tynn ut/prikle slik de får litt større plass før de plantes ut i hagen. 

8. Å vinterså på friland: Nå har jeg ikke sådd i pallekarmer som Mariann har gjort (se innlegget fra Heksehagen), bare fordi jeg skal flytte på dem og da kommer frøene til å forsvinne i "flyttelasset". Hadde jeg hatt klare pallekarmer nå hadde jeg absolutt vintersådd i disse slik den jobben er gjort. Pallekarmer er fine til å ha rader med ulik høyde av blomster, eller grønnsaker om du har plass til det også.. Det som sås på friland bruker ofte lengre tid på spire ettersom de er mer utsatt for vind, vær og temperatur, men de som vokser her er så godt herdet som du bare får det og er sterke planter. Du kan også direkteså i andre bedd og steder du ønsker blomstereng (gjerne bruk en krafse etc. for å lette litt på jorda før du sår). 


Her er en pallekarm preppet klar for å så. 

Og så mye enklere enn det blir det egentlig ikke. Sliter du med plassen, eller har enkelte frø som du bare kan få i jorda og slippe å tenke mer på det - gjør det! Du sparer deg selv for mye tid. Test gjerne ut ulike måter så du finner ut noe som fungerer fint for deg. Typiske du kan få i jorda nå er en rekke stauder, men også andre som ringblomst, solsikker, kornblomst. 
 

Masse lykke til!