Min hagedrøm på Siggerud

Siggerud i Viken fylke på Østlandet. H4/H5. 

Hei igjen! 

Idag satt jeg og Ludo i sola og bare kikket ned i den lille "dalen" her. Ikke vet jeg hva vi kikket på men jeg regnet med at Ludo hadde kontroll. Han satt så fredfullt inntil meg og snuste ut i luften. Det er nok mye dufter som kommer frem nå som snøen smelter en del. Det kom raskt en runde til med snø, så forkultiveringen inne har tatt opp mye av min tid nå. 

Ludo med i drivhuset og passer på.

Her vil det komme oppdateringer fra både meg og min mor som bor på Vestlandet. Det som blir spennende er å kunne se hvor stor forskjell det er på herdighetssonene og klimaet vest og øst. Jeg vil oppdatere på Instagram og Facebook når vi har nye innlegg her, så håper vi at du har lyst å følge oss. Still gjerne spørsmål her også så blir vi enda litt mer engasjert. 

Så fra å ha begrenset plass på to verandaer + en hageflekk utenfor (som strengt tatt ikke var helt vår å bruke. menmen..) til å ha en hage på over 4 mål får det til å krible litt ekstra i de grønne fingrene kan du si. Jeg drømmer og planlegger om hverandre. Jeg glemmer ut hva jeg har tenkt på og så lager jeg nye planer.. så ikke er jeg riktig sikker på hva som blir hvor eller hvordan, men fint skal det bli. Jeg skal derfor dokumentere her for å kunne se helt fra starten av hvordan jeg og min samboer bygger opp hagen her. Mulig jeg bruker mest "jeg" her, og jeg skal ikke ta ufortjent "skryt" men vit at det også er en arbeidsom kar som rusler rundt her.

Arbeidsbenken i drivhuset. Når man tar vare på alt mulig så er det fint når man får brukt for det også. De fine gamle løkbrettene(?) blir brukt støtt og stadig. 

Her er noen av de jeg har sådd i potter ute. I drivhuset blir det noen få grader varmere, og jeg prøver i år å ha de her mtp på både vind og vær, og mus(!) som både kan velte pottene men også frøene kan fly sin vei. 


Her er de dekket med perlite og snø, og satt litt opp i høyden. 


Sol og snø ved plantekassene. Disse skal vi flytte og gjøre mye rundt...bare å følge med. 

Hagen her nå har et tynt lag med både is og snø, så jeg får fortsette planleggingen enda litt til. Tomten vår består av mye trær, hele 9 hus(8 småhus), bakker og skråninger. Det er noen områder som har noe flate og jeg har tenkt å bruke de fornuftig. Her kommer hele drømmen min på noen få setninger: Jeg ønsker en bugnende vilter hage, der det vokser så mye som mulig. Små koselige sittegrupper, småstier rundt om, espalje, pergola, teglstein, heller, trapper i terreng, område for blomsterdyrkingen. Hagebuer og dyreliv. Jeg vil bli kjent med områdene i hagen og lage egne hagerom. Gjenbruk, drivhus, farger ton i ton. 

Så. 

Jeg begynte å forkultivere i januar, så hittil er det rundt 50+ ulike frø i jorda. Jeg vet det er tidlig og mye kan gå galt, men jeg har forberedt med så godt som mulig. Jeg har lest meg opp på hver enkelt sort, godt lys over og flere steder å sette de etterhvert som de trenger det svalere etter spiring. Har man ikke muligheten til dette så tidlig på året er det mye bedre å vente da spirene blir lange og tynne av både varme og for lite lys. Og det er ingen hyggelig opplevelse..

Jeg har sådd i disse firkantede godteriboksene som butikkene selge godteri i løsvekt. Jeg har bare bedt de holde de av og ikke kaste de, så fikk jeg hente sikkert 100 stykker.. Leca i bunn og blandet såjord med blomsterjord. Jeg kommer tilbake med eget innlegg om akkurat dette. 

Jeg ble vel litt vel ivrig av å ha muligheten til å ha så mye blomster, så nå håper jeg at jeg får fulgt det godt nok opp også til å se resultatene blomstre i sommer og høst. I år har jeg prøvd meg på nye favoritter også klassikere som jeg føler er en "selvfølge". Noe av det jeg har sådd tidlig er typisk stauder og andre ettårige som bør få en god forstart for å kunne blomstre nok i løpet av vår korte sesong (feks muligheten for å gå i frø også). Her er noe jeg har sådd; akeleier, groblad variegata(!), bergsandarve, kjempeverbena, astrantia, valmuesøster, ryllik, revebjelle, urter, pelargonium, stemor, klokkeranke, monarda, dichondra, sølvkrans, voksurt, amarant, petunia, tjæreblomst, hjelmbønne, prestekrager og en del til. 


Det ble litt travelt i fjor når vi flyttet så jeg rakk ikke helt å få alt nedi jorda til riktig tid. Disse løkene har jeg plantet nå bare for å ha det gjort. Kommer de opp i år er det bare en bonus. Jeg er spent! 

De er dekket med snø og står i drivhuset. 

I løpet av neste uke kommer et eget innlegg om hvordan jeg og Mariann(min mor) sår. Så høres vi da! 

-Vilde