Tid for å så!

Da er vel endelig våren her! Her har det snødd i natt og vårstemingen er nok foreløpig mest inne akkurat nå med alle spirene. Her vil jeg vise hvordan jeg får brukt de kjære godteriboksene på en måte som sparer meg for mye plass i første omgangen når jeg sår. Det er mye snakk om disse godteriboksene her på bloggen vår, og det vil jeg si er en god grunn til! Vi har fått tak i de gratis hos ulike butikker som selger godteri i løsvekt, siden de uansett kaster boksene etterpå. Jeg sparer derfor plass og mye penger på plastpotter jeg ellers måtte kjøpt. 

For mange er det nå i mars og april man virkelig begynner å så frø, og derfor ville jeg bare legge ved noen tips som har gjort det mye enklere for meg i år. Typiske problemer man kan møte på er dette her med plassen det tar, og at man sår altfor mye av hver sort. Å så for mye av hver sort har iallfall jeg gjort i år, og det blir spennende å se hvordan jeg skal få plass til alt dette når de skal i egne potter. Det er lett å bli litt ivrig når man først er i gang..

Her er hvordan jeg og Ludo har gjort det i år når vi har sådd frøene. Prikling og veien videre vil jeg oppdatere underveis her på bloggen. 


Her har jeg laget en god blanding med noe såjord, blomsterjord, perlite og vermiculite. Man trenger absolutt ikke gjøre så mye utav det, og for mange blomster kan man dessuten også bare bruke vanlig blomsterjord. Såjord er veldig dyrt og kan feks. spares til de sortene du er usikker på om tåler en gjødslet blomsterjord. 


Den lille spaden har jeg mistet eller rotet bort for lenge siden, så derfor blir det en plastpotte som "spade". Rommer mye og er effektivt! 


Her har jeg fylt opp med litt lecakuler i bunn. Dette er for at det ikke skal bli så altfor tett med jord i boksen, og skulle man ha behovet for drenering så kan det skille seg litt ut og nederst i boksen. Jeg tar et så lite "lag" som mulig, siden jeg i starten tok for mye, og de tynne små spirerøttene vokste seg inn i lecaen. Det lille "laget" med leca vil jeg at skal akkurat dekke bunnen, slik jeg ikke ser bunn (ca. 1-2 cm).


Noen lecakuler er større enn andre, så det er ikke så viktig egentlig med mengden, bare ikke for mye. 


 Inspeksjon av Ludo underveis. 


Her har jeg fylt opp med en del jord i boksen. Er du hyppig på å prikle videre til egne potter så trenger du nok ikke nødvendigvis så dypt med jord. Jeg fikk erfare at med så mye spirer så måtte, men også ville jeg, ha de stående noe lengre i boksen. Da lønner det seg å ha dypere med jord så røttene ikke vikler seg inn i lecaen. Ha litt plass igjen på toppen. Kanten rundt fungerer både som støtte og holder lettere på fuktigheten om de får være litt kant øverst. 


Jeg bruker en ny boks for å trykke jorda lett sammen. Også er det langt mer hyggelig når man er to. 

Her har jeg delt opp boksen i to, og har sådd to ulike parti av Daucus carota ‘Dara’. 
Til spirer som er lysspirende bruker jeg de transparente boksene og lokkene. Noen trenger mørke for å spire og da er de opake boksene med lokk geniale! Spar gjerne disse til de som trenger det, og ikke plant frø med ulikt behov sammen selv om du skal "spare plass" med disse. Det blir ofte mer styr selv om man skulle være lur..


Som jeg nevnte tidligere i innlegget så skal jeg ta for meg prikling og veien videre etterhvert, men jeg legger ved dette her likevel. Disse er de rimligste jeg fant av plastpotter. Den øverst på bildet er fra Jula og er 9x9x8 cm. Jeg mener prisen var 29,90kr for 20 stk. Fire stykk av de passer ganske ok nedi en godteriboks. De her er 18 stk plastpotter fra Biltema, 6x6x6 cm, mener prisen på disse også var 29,90 kr. Alt etter hvilke lokk fra godteriboksene man bruker, så kan man få opp mot 9 potter som passer oppå et lokk. Dermed har man et "brett" med kant som man evt. kan fylle vann på men også beskytter underlaget mot fukt. Litt leca i bunn her også. Da får pottene drenert fra seg, og det blir ikke så tett nedi der. Selve boksene er enkle å flytte på (tykk plast), og er derfor holdbare til flere års bruk. Man får utnyttet plassen godt og de tar lite plass å stable de sammen når den tiden kommer. Deilig med gjenbruk!

Ellers så vil jeg anbefale å helst så frø som krever samme behandling i samme boks, mest for spiringen sin del. Spirer noe tidligere enn annet i boksen setter jeg de likevel svalere med god belysning, og så kommer resten etterhvert. Det går helt fint å prikle ut noe som skal i egne potter mens resten av boksen inneholder frø. Jeg bruker en grillpinne eller blyant for å prøve å få opp en liten jordklump rundt spirene. Har du priklet ut alt av en sort kan du så noe nytt i samme boks.

Husk å merk godt underveis! Jeg har klippet opp stikketiketter av de lokkene jeg ikke har behov for, og bruker vannfast tusj på. Da kan jeg ha feks. 1/3 eller halve boksen til en sort, og må ikke fylle hele med kun én bestemt. De helt hvite og opake lokkene opplever jeg at fungerer best, og at teksten (foreløpig) ikke har blitt svekket av dusjing og fukt. De helt transparente lokkene vil jeg si egner seg dårlig dessverre, og tusjen gradvis går bort. 

Jeg har ikke testet å lage hull i bunnen, men det skal jeg teste etterhvert. De kan jo også brukes som potter etterhvert.

Masse lykke til og bare å spørre om ting dere lurer på på Instagram/Facebook,@Eitrah